5 principes van Yoga

Juiste Oefening 

In tegenstelling tot vele moderne fysieke oefeningen, die zich richten op het ontwikkelen van spieren door mechanische beweging, richt Yoga zich op de ontwikkeling van het lichaam, het kalmeren van de geest en het leiden van spirituele groei.

Asanas, de fysieke oefeningen van yoga zijn stabiele houdingen die voor bepaalde tijd worden vastgehouden. Het doel is voornamelijk de flexibiliteit van het lichaam te verhogen en de spieren te versterken. Het lichaam is zo jong als dat het flexibel is. Yoga oefeningen richten zich op de flexibiliteit en de sterkte van de ruggengraat. In de ruggengraat zitten alle belangrijke zenuwen. Door de gezonde staat van flexibiliteit en kracht van de ruggengraat te behouden wordt de circulatie bevorderd zodat de zenuwen de benodigde zuurstof en voedingsstoffen krijgen. Dit heeft ook een positieve uitwerking op de inwendige organen en het immuunsysteem.

Juiste ademhaling 

De meeste mensen gebruiken slechts een fractie van hun long capaciteit. Ze ademen oppervlakkig, en zetten nauwelijks hun ribbenkast uit. Hun schouders zijn opgetrokken, ze hebben een pijnlijke spanning in de bovenrug en nek, en hebben last van zuurstofgebrek. Yogisch ademhalen is diep vanuit de buik ademhalen. Het brengt zuurstof in de lagere en grootste delen van de longen. Hierdoor krijgt het lichaam voldoende zuurstof binnen. Het voorkomt pijnlijke spierspanning in het lichaam, hoofdpijn en kortademigheid.

Yogische ademhalingsoefeningen helpen de geest te kalmeren en te beheersen door de vitale energie van adem en Prana onder controle te hebben.

Juiste ontspanning  

Het moderne sociale leven maakt het lastig voor mensen om te kunnen ontspannen. Velen lijken zelfs te zijn vergeten dat rust en ontspanning een natuurlijke manier is om weer op te laden. Zelfs wanneer er geprobeerd wordt te rusten verdoet een gemiddeld persoon veel fysieke en mentale energie door spanning. Tijdens een dag produceert ons lichaam normaal gesproken al de benodigde energie voor de volgende dag. Maar vaak gebeurt het dat al deze benodigde energie al op is binnen een paar minuten door een slecht humeur, zorgen of onnodige spanning. Dit leidt tot vermoeidheid, hoofdpijn, oververmoeidheid en op lange termijn zelfs tot serieuze aandoeningen.

Juiste Dieet/Veganistisch     

Het Yogische Dieet bevat vegetarisch, puur, eenvoudig en natuurlijk voedsel dat gemakkelijk verteerbaar is. Het doel van eten is om je lichaam te voorzien van levenskracht, de cosmische energie “Prana”. Het beste voedingspatroon voor een yoga student is een simpel dieet van natuurlijk, vers eten en het vermijden van voedsel dat overstimulerend is zoals vlees, vis, eieren, uien, knoflook, koffie, kristalsuiker, thee (behalve kruidenthee), alcohol en drugs.

Meditatie 

Wanneer het oppervlak van een meer stil is kun je gemakkelijk de bodem zien. Dit is onmogelijk wanneer het oppervlak van een meer golvend is. Op dezelfde manier geldt dit voor de geest, wanneer deze stil is, er geen gedachtes en geen behoeften zijn, dan kun je “Zelf” zien en dit wordt “Yoga” genoemd. De mentale mogelijkheid om te concentreren is onafscheidelijk verbonden met alles, het is niet buitengewoon of mysterieus. Meditatie is niet iets dat een Yogi ons moet leren, wij hebben de mogelijkheid zelf al om onze gedachten te stillen.

We kunnen op twee manieren de mentale spanning controleren, door de geest intern of extern te concentreren. Intern focussen we op de “Zelf” of het bewustzijn “Ik ben”. Extern focussen we op alles behalve de “Zelf” of “Ik ben”. Gewoonlijk hebben we geleerd onze geest extern te focussen op objecten. Om een echte en langdurige staat van geluk en vrede te bereiken moeten we eerst leren de geest tot rust te brengen, te concentreren en verder dan de geest te gaan. Alle geluk dat door de geest wordt bereikt is tijdelijk en vluchtig. Door de geest concentratie naar binnen te keren, naar de zelf, kunnen we perfecte concentratie ervaren. Dit is de staat van “Meditatie”.